Skoči do osrednje vsebine

  • Vlada RS je na današnji seji sprejela tri temeljne razvojno-usmerjevalne dokumente države na obrambnem področju, in sicer Obrambno strategijo, Vojaško strategijo in Strategijo civilne obrambe. Dokumenti temeljijo na Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti, upoštevajo pa predvsem nove varnostne izzive, ki so nastali v Evropi v zadnjem obdobju zlasti po agresiji Ruske federacije na Ukrajino.

  • Republika Slovenija v sodelovanju z Republiko Italijo sodeluje na vaji kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 2024 (LS24), ki jo organizira Natov center odličnosti za kibernetsko obrambo (angleško North Atlantic Treaty Organization (NATO) Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) v Talinu, Estonija.

  • Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v skupnem formatu zunanjih in obrambnih ministrov. Tema srečanja je bila pospešitev in okrepitev vojaške pomoči Ukrajini ter krepitev njene pripravljenosti in odpornosti.

Novice

Dogodki